Σε δηλώσεις του στην αυστριακή τηλεόραση, ο Γερμανός υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «ατυχήματος» με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ενώ επανέλαβε ότι αν η Αθήνα δεν υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα τότε δεν υπάρξουν περισσότερα χρήματα.

«Προσπαθώ να μείνω ψύχραιμος με την Ελλάδα αλλά δεν με βοηθάει» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε στην εκδήλωση με τίτλο Finanz im Dialog, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Στο συνέδριο μίλησε και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιοργκ Σέλινγκ ο οποίος εκτίμησε ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπαρκτός προσθέτοντας με νόημα ότι «όταν αποφασίζεις να έχεις ένα κοινό νόμισμα τότε πρέπει να αναλάβεις και τις ευθύνες γι' αυτό, να μείνεις πιστός στους κανόνες».

Όπως είπε, είναι ευκολότερο για χώρες με προβλήματα να λένε στους πολίτες τους ότι αυτά οφείλονται στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες αλλά αυτό δεν βοηθάει.

Επιμένοντας στο θέμα της Ελλάδας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια παροχής βοήθειας «βιώσαμε ορισμένες στιγμές έντασης αλλά δεν θέλω να μιλήσω περισσότερο γι' αυτές».

«Η Ελλάδα δεν είναι χαμένη υπόθεση» συμπλήρωσε και τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2014 αναπτυσσόταν καλύτερα του αναμενομένου αλλά από τότε τα προβλήματα έχουν κάνει εκ νέου την εμφάνισή τους.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ συγκεκριμένη» πρόσθεσε.

Όπως είπε, αν και καταλαβαίνει ότι είναι πολιτικά δύσκολο να προωθήσεις τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει και μια υπευθυνότητα απέναντι στην ευρωζώνη ως σύνολο που πρέπει κανείς να λάβει υπόψιν του.

Μακροπρόθεσμα τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης δεν μπορούν να περιμένουν από ισχυρότερες χώρες να χρηματοδοτούν τις σπατάλες τους, ανέφερε με νόημα.

Οι πολιτικοί κάθε χώρας, κατέληξε, «πρέπει να ευθυγραμμίζουν τις προσδοκίες των πολιτών τους με την πραγματικότητα, αν όχι βραχυπρόθεσμα, τότε τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα».

Μιλώντας γενικότερα για την οικονομική πολιτική ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι οι προσπάθειες δημιουργίας ανάπτυξης μέσω παροχής ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα έχουν περιορισμένη επιτυχία προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του η επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική δεν είναι ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τη στασιμότητα.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger