Η ευκολία με την οποία η ομάδα των 15-20 αντιεξουσιαστών έφτασε την Τετάρτη μέχρι την πόρτα της εισόδου του Μεγάρου της Βουλής χωρίς κανένας να την εμποδίσει προβληματίζει έντονα έμπειρους αξιωματικούς που υπηρετούν στη φρουρά της εθνικής μας αντιπροσωπίας.

Η «εισβολή» έδειξε πως το -θεωρητικά- καλύτερα φρουρούμενο δημόσιο κτίριο (μαζί με το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου) έχει κενά στην ασφάλειά του, τα οποία είχαν επισημανθεί σε μια έκθεση-βόμβα που είχε συνταχθεί την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή. Ειδικοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, αλλά και διεθνείς εταιρείες με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας είχαν συντάξει την έκθεση, η οποία καλύπτει όλα τα πιθανά σενάρια κατά τα οποία το Μέγαρο του Κοινοβουλίου μπορεί να καταστεί στόχος επίθεσης από τρομοκράτες και όχι μόνο.
Στις 11 σελίδες της έκθεσης, που είχε συνταχθεί με πρωτοβουλία του πρώην βουλευτή και γνωστού δικηγόρου Πέτρου Μαντούβαλου, υπάρχουν λεπτομέρειες που δείχνουν ότι στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και οι ειδικοί των ιδιωτικών εταιρειών ερεύνησαν μεθοδικά τα δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα του Μεγάρου και αποτύπωσαν κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Αν και η έκθεση είχε φθάσει στην τότε πρόεδρο της Βουλής, Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, και μάλιστα ο κ. Μαντούβαλος είχε καταθέσει σχετική ερώτηση, τελικά με «άνωθεν» παρέμβαση η ερώτηση είχε αποσυρθεί, το θέμα ουδέποτε συζητήθηκε και η έκθεση παρέμενε στα συρτάρια. Ανεπίσημα, ο λόγος για τον οποίο όσα προέβλεπε δεν τέθηκαν σε εφαρμογή ποτέ ήταν το μεγάλο κόστος των μέτρων προστασίας που προτείνονταν, ενώ επισήμως θεωρείται ως μηδέποτε κατατεθείσα! Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα, η ασφάλεια της Βουλής ενισχύθηκε σημαντικά. Ωστόσο, το ρεπορτάζ των «Π» -που διαθέτουν το κείμενο, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν θα αποκαλύψουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να «αξιοποιηθούν» από οποιονδήποτε- αποκαλύπτει ορισμένα κομβικά σημεία για την ασφάλεια του Μεγάρου που εντοπίστηκαν από τους ειδικούς.

Πρόβλημα Νο 1: Εξασφάλιση αποτροπής εισόδου οχημάτων με εκρηκτικές ύλες. Στις τρεις εισόδους του γκαράζ της Βουλής ο έλεγχος γίνεται σήμερα δειγματοληπτικά, με «καθρεφτάκια» κάτω από τα εκατοντάδες αυτοκίνητα βουλευτών, υπαλλήλων και δημοσιογράφων.

Πρόβλημα Νο 2: Αποστολή φακέλων που περιέχουν εκρηκτικές ύλες. Η Βουλή δέχεται καθημερινά εκατοντάδες επιστολές και δέματα.
Πρόβλημα Νο 3: Τρομοκρατική ενέργεια με χρήση χημικών ή βιολογικών ουσιών. Ειδικά στο θέμα αυτό επισημαίνεται πως «ό,τι συστήματα κι αν προμηθευτεί η Βουλή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα αυτής της μορφής είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και ό,τι μέτρο ληφθεί θα δράσει ως αποτρεπτικός παράγοντας με σκοπό να περιορίσει τα επιβλαβή αποτελέσματα».
Πρόβλημα Νο 4: Αποστολή εκρηκτικών υλών εναντίον της Βουλής από αέρος.
Πρόβλημα Νο 5: Υπαρξη ακουστικών μέσων -«κοριών»- εντός της Βουλής (το θέμα αφορά κυρίως τα γραφεία του πρωθυπουργού, των αρχηγών κομμάτων και των αιθουσών όπου συνεδριάζουν ειδικές ομάδες εργασίας της Βουλής).
Πρόβλημα Νο 6: Ελεγχόμενη πρόσβαση σε ευαίσθητους χώρους της Βουλής (αίθουσα Κοινοβουλίου, σύστημα air condition, εξαερισμού κ.λπ.).
Πρόβλημα Νο 7: Επιτήρηση χώρων εσωτερικά και περιμετρικά της Βουλής (γειτονικά ξενοδοχεία και άλλα κτίρια, Εθνικός Κήπος).

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα της αποτροπής ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος, με την επισήμανση ότι: «Εάν επαγγελματίες τρομοκράτες αποφασίσουν τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελληνική Βουλή, με την υπάρχουσα υποδομή ασφαλείας η αποφυγή του είναι αδύνατη έως πολύ δύσκολη. Επίσης, θα πρέπει να τονισθεί ότι είναι αδύνατη η αποφυγή τρομοκρατικής ενέργειας από άτομα αποφασισμένα να χάσουν τη ζωή τους προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους. Βεβαίως, η λήψη των παραπάνω μέτρων (σ.σ.: όσων δηλαδή προτείνονται από τους συντάκτες της έκθεσης) θα έχει σίγουρα αποτρεπτικό αποτέλεσμα και ενδεχομένως οι τρομοκράτες να προχωρήσουν στην επιλογή ευκολότερου στόχου. Ακόμα και σε τρομοκράτες που θα χρησιμοποιήσουν “εν ομηρία” άτομα και θα θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν για μεταφορά-τοποθέτηση εκρηκτικών εντός της Βουλής και εν συνεχεία απομάκρυνσή τους, με τα ανωτέρω συστήματα είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός και η αποτροπή τους».

Κατά τους ειδικούς, πάντως, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι τα οχήματα που μπαινοβγαίνουν καθημερινά στη Βουλή. Οπως αναφέρεται στο κείμενο: «Η πυροδότηση των εκρηκτικών που μπορεί να έχουν τοποθετηθεί σε αυτά εν αγνοία των οδηγών τους θα προγραμματιστεί να λάβει χώρα όταν το όχημα βρίσκεται εντός του γκαράζ…». Τέλος στην έκθεση επισημαίνονται τόσο ο φόβος για χτύπημα από αέρος όσο και οι κίνδυνοι που μπορούν να προέλθουν από τον Εθνικό Κήπο.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger