Η ενασχόληση με χόμπι όπως το πλέξιμο, η ζωγραφική και η κεραμική , μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων μνήμης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο στη Μινεσότα πιστεύουν ότι το «κλειδί», έγκειται στο γεγονός ότι οι δραστηριότητες αυτές διεγείρουν το μυαλό και έτσι βοηθούν στην  προστασία των ζωτικών νευρώνων,  που αποτελούν τα δομικά στοιχεία του εγκεφάλου.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, συμμετείχαν 256 άτομα μέσης ηλικίας 87 ετών, οι οποίοι ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε δραστηριότητες όπως:  ζωγραφική, ,γλυπτική, χειροτεχνία, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας ξύλου, κεραμικών και πλέξιμο, κοινωνικές δραστηριότητες, όπως το να πηγαίνουν στο θέατρο και ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μετά από ένα μέσο όρο παρακολούθησης τεσσάρων ετών, 121 άτομα από τους συμμετέχοντες στην μελέτης εκδήλωσαν ήπια γνωστική εξασθένηση.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες της μελέτης ασχολούνταν με καλλιτεχνικές δραστηριότητες και χειροτεχνίες είχαν κατά 73% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια ήπια γνωστική εξασθένηση,  από εκείνους που δεν ανέφεραν συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Επίσης η κοινωνικοποίηση μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων μείωσε κατά 55% τις πιθανότητες ανάπτυξης άνοιας  σε σύγκριση με εκείνους που δεν συμμετείχαν σε καμία δραστηριότητα. Τέλος, οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο , διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν υπολογιστές μείωσαν κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης ήπιας γνωστικής εξασθένησης
«Όσοι μένουν πνευματικά δραστήριοι καθώς γερνούν, φαίνεται ότι έχουν καλύτερη μνήμη και καλύτερες πνευματικές δεξιότητες », ανέφεραν οι επικεφαλής της μελέτης.


news.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger