Σε μια περικοπή των δηλώσεών του, στο σημείο που αναφέρθηκε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «Ψυχρό Πόλεμο». Από αυτή την ατάκα πιάνεται η Telegraph.
Ρισκάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αυτές τις λέξεις, να προκαλέσει νέο σχίσμα στην Ευρώπη; Η βρετανική εφημερίδα απαντάει «ναι». Και σημειώνει: «Ο αριστερός ηγέτης χρησιμοποιεί την επίσκεψη στο Κρεμλίνο για να σφυρηλατήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Στην πραγματικότητα, επέκτεινε την περιφρόνησή του προς τους πιστωτές της Ευρωζώνης. Σε μια άκρως συμβολική επίσκεψη στη Μόσχα, μια ημέρα πριν από την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, ο Τσίπρας αντέκρουσε ότι η χώρα του είναι »αποικία χρέους», αλλά ένα »κυρίαρχο έθνος με ανεξίτηλο το δικαίωμα να ασκεί δική της εξωτερική πολιτική»».
Το άρθρο της εφημερίδας σημειώνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός κινδυνεύει, επίσης, να ανοίξει ένα νέο σχίσμα εντός της ΕΕ, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι ο οικονομικός πόλεμος που ασκείται κατά της Ρωσίας, όχι μόνο δεν θα επιλύσει τα προβλήματα ασφάλειας της Ευρώπης, που σιγοβράζουν, με τον ανατολικό γίγαντα, αλλά θα μπορούσαν να προμηνύουν και έναν νέο «Ψυχρό Πόλεμο».
Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούσαν την Αθήνα να μην υπονομεύσει την ενότητα της ηπείρου, βάζοντας στο τραπέζι των θέμα των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Κρεμλίνο στον απόηχο της κρίσης στην Ουκρανίας. Συνεπεία όλων αυτών είναι το Κρεμλίνο να φλερτάρει με την ιδέα μιας ελληνικής πολιτικής υποστήριξης που θα εμποδίσει τις κυρώσεις και θα απειλήσει μια νέα ρήξη ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της ΕΕ.
Ο Πούτιν υπερθεμάτισε στις δηλώσεις του, το ίδιο και ο Λαβρόφ – αμφότεροι, όπως αναμενόταν, βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στην ΕΕ και συνάμα να δείξουν πως επιθυμούν να σταθούν αλληλέγγυοι στην Ελλάδα. Στο βάθος του κάδρου, σημειώνει η Telegraph, υπάρχουν οι όποιες παραχωρήσεις της Ρωσίας προς την Ελλάδα, αλλά και οι ρωσικές επιχειρήσεις που βρίσκουν -πλέον- δρόμο για επενδύσεις στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger