Περίπου δύο δισ. ευρώ είναι τελικώς η υστέρηση στα έσοδα που σημειώθηκε τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο. Μάλιστα, το ποσό είναι σχεδόν ισομερώς κατανεμημένο, με τον Ιανουάριο να κλείνει στα 1,2 δις ευρώ και τον Φεβρουάριο να διαμορφώνεται στα περίπου 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά που προκαλούν ίλιγγο στους υπόλοιπους και ισχυρό πονοκέφαλο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που καλείται να βρει λύσεις στην εξεύρεση εσόδων, το ταχύτερο δυνατό.

Από την ανάλυση του φαινομένου, προκύπτει ότι το γεγονός αποδίδεται κυρίως:

Α) στην χαλαρότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που παρατηρείται πάντα σε εκλογικές περιόδους, αλλά και
Β) στην προσμονή των φορολογούμενων ότι η νέα κυβέρνηση θα …διαγράψει τις οφειλές. Πρόκειται για μια αίσθηση που ήταν διάχυτη, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά και «χτήπησε» ξεκάθαρα πάνω στην πορεία είσπραξης των εσόδων. Την παρτίδα δείχνει να σώζει μόνο η εφαρμογή των ρυθμίσεων – εξπρές που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, που «φέρνει» κάποια σοβαρά έσοδα στα κρατικά ταμεία. Έτσι, άπαντες ευελπιστούν να ευσταθούν οι διαρροές ότι ο Μάρτιος αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη στο μέτωπο των εσόδων και κάλυψε μεγάλο μέρος των απωλειών του πρώτου διμήνου..

Για την ιστορία, πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ανάλογη αύξηση σημειώθηκε και στις επισφάλειες των τραπεζών. Το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται πλέον στα 80 δις ευρώ. Τι συνέβη; Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν πήγαν να πληρώσουν τις δόσειος των δανείων τους, προσδοκώντας σε μια νέα …σεισάχθια!

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger