Απαιτούν κατάργηση πρόωρων και αλλαγές στη φορολόγηση αγροτών για το δεύτερο δάνειο-γέφυρα 5 δισ.

Να ψηφιστεί και τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, το οποίο θα περιλαμβάνει επώδυνες παρεμβάσεις, όπως η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η φορολόγηση των αγροτών σαν να ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες, σε συνδυασμό με την κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, και η αύξηση στους συντελεστές φορολόγησης των ενοικίων ζητούν οι δανειστές μας για να ξεμπλοκάρει η άφιξη των επικεφαλής τους στην Αθήνα και να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τον επόμενο μήνα μέσω νέου δανεισμού.

Επίθεση

Μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που βγήκε χθες πρώτο στην επίθεση και άφησε ανοιχτή την ημερομηνία έλευσης της εκπροσώπου του Ντέλια Βελκουλέσκου στη χώρα μας, χθες και το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας ακύρωσε την αποστολή των υψηλόβαθμων ελεγκτών του στην Αθήνα, καθώς οι πιστωτές μας έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο που εμμένει στη λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων.

Τα μέτρα αυτά παρουσιάζονται ως προϋπόθεση είτε για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τη λήξη των ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 20 Αυγούστου είτε για να αποπληρωθούν τα ομόλογα αυτά με δεύτερο δάνειο-γέφυρα 5 δισ. ευρώ. Ενδεικτική της πίεσης των δανειστών μας είναι η χθεσινή επισήμανση αξιωματούχου της ευρωζώνης ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας - πιστωτών και ότι σε αυτό θα συνέβαλλε η ψήφιση ακόμη ενός πακέτου μέτρων από την ελληνική Βουλή στις αρχές Αυγούστου.

Για να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει επίσης να εξειδικευθεί η φόρμουλα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ το Ταμείο επιμένει σε εκ του σύνεγγυς ελέγχους στα υπουργεία, συναντώντας την αντίδραση της κυβέρνησης. «Αγκάθι» φαίνεται να αποτελούν ακόμη ο τόπος και ο τρόπος διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους τεχνοκράτες των δανειστών μας και στην κυβέρνηση. Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ανέφερε χθες ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε στα τεχνικά κλιμάκια να εγκατασταθούν σε ξενοδοχείο που απέχει 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.

Πάντως, τεχνικά κλιμάκια των Ευρωπαίων πιστωτών μας βρίσκονται ήδη στην Αθήνα χωρίς τους επικεφαλής και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εστάλη χθες η επιστολή προς το ΔΝΤ για να στείλει τους εκπροσώπους του στην Αθήνα. Ετσι, εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να ξεκινήσουν επισήμως μεθαύριο, Δευτέρα, αφού προηγηθούν άτυπες συζητήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Mάριος Ροζάκος

Μαξίμου: Θα υπάρξει ελαστικότητα με την τρόικα

Η κυβέρνηση θέλει συμφωνία με τους δανειστές έως τις 20 Αυγούστου και δεν θα διολισθήσει σε καθυστερήσεις με τεχνικές προφάσεις. Αυτή την απάντηση δίνει το Μαξίμου στο ερώτημα πώς θα καμφθούν οι αντιδράσεις του ΔΝΤ, του οποίου η εκπρόσωπος Ντέλια Βελκουλέσκου δεν πήρε την πτήση προς Αθήνα για δύο λόγους: το Ταμείο ήθελε από την Αθήνα ξεχωριστή πρόσκληση συμμετοχής του στη διαπραγμάτευση αντί της συνολικής που εστάλη στους θεσμούς (σ.σ.: την έλαβε χθες) και, επιπλέον, επέμεινε στον παλιό τρόπο ελέγχου των δεδομένων της χώρας με αυτοπρόσωπη παρουσία των κλιμακίων του στα υπουργεία και όχι με συναντήσεις σε δωμάτια ξενοδοχείων, όπως γινόταν το προηγούμενο πεντάμηνο.

Επ' αυτού η κυβέρνηση έχει υποβάλει «συμβιβαστική πρόταση» προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές: να γίνουν οι διαβουλεύσεις των κλιμακίων με τον επικεφαλής της ελληνικής ομάδας Γιώργο Χουλιαράκη και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα οποία θα παρουσιάζουν όποια στοιχεία ζητούνται. «Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη» δήλωσε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ενώ πηγές διευκρινίζουν ότι «θα υπάρξει ελαστικότητα προκειμένου να μην κωλυσιεργήσει η έναρξη της διαπραγμάτευσης».

Και αυτό διότι το Μαξίμου θέλει να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση στα τέλη Αυγούστου ώστε στη συνέχεια να υπάρξει η περίφημη δέσμευση των δανειστών για τη διευθέτηση του χρέους, χωρίς την οποία «το πρόγραμμα δεν βγαίνει και οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες».

Βόμβα Πανούση: Ηξερα για Grexit και είχα εντολή για να ετοιμάσω σχέδιο!

Σε σοβαρές αποκαλύψεις προέβη ο υπουργός αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με το αν γνώριζε ή όχι η κυβέρνηση πριν από το δημοψήφισμα ότι επίκειται κλείσιμο των τραπεζών και έλεγχος κεφαλαίων. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Πανούσης, ερωτώμενος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης αν η κυβέρνηση είχε πάρει μέτρα για ενδεχόμενο Grexit, απάντησε «εμένα μου είχε ζητηθεί να προετοιμαστώ και ήμουν έτοιμος».

Στην ερώτηση «υπήρχε σχέδιο Β», ο κ. Πανούσης απάντησε: «Κοιτάξτε, η Αστυνομία πρέπει να έχει πάντα κάποιες εκδοχές. Το υπουργείο μας δεν θα παρήγαγε τη δραχμή. Αυτές είναι αποφάσεις άλλων οργάνων. Αν όμως αποφασιζόταν να βγούμε -επαναλαμβάνω από άλλα όργανα, από άλλους αρμόδιους- έπρεπε η Αστυνομία να είχε ένα σχέδιο. Και είχε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχε αποφασιστεί το Grexit». Πάντως σε ερώτηση αν εκείνος ήξερε ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου αν είχε ενημέρωση ότι πάμε για Grexit, ο κ. Πανούσης απάντησε αρνητικά.

«Μου ζητήθηκε να είμαι έτοιμος σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Ημουν έτοιμος ήδη εγώ» απάντησε, όταν ρωτήθηκε αν του είχε ζητηθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για τις τράπεζες στο δραματικό υπουργικό συμβούλιο, όταν ανακοινώθηκε ότι πάμε σε δημοψήφισμα. Ο κ. Πανούσης ρωτήθηκε επανειλημμένως αν από τότε υπήρχε η ενημέρωση ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και απάντησε ότι σε εκείνο το υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν όλα.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου «πόσους είχατε βάλει έξω από το Νομισματοκοπείο;» ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Αυτό δεν ισχύει. Κανέναν. Ξέρετε, στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, υπήρχε κίνδυνος στο Αιγαίο, είναι και οι τζιχαντιστές» πρόσθεσε.
«Οι αποκαλύψεις για το plan Β της κυβέρνησης δεν έχουν τελειωμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, μετά όσα είπε ο κ. Πανούσης, ενώ σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και το Ποτάμι, επισημαίνοντας ότι «οι δηλώσεις Πανούση καταδεικνύουν τυχοδιωκτισμό και ανευθυνότητα».

Πιθανό έκτακτο Eurogroup τον άλλο μήνα

Την πιθανότητα έκτακτης σύγκλησης του Eurogroup στις 11 Αυγούστου, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το νέο τριετές ελληνικό πρόγραμμα, εξετάζουν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times» που επικαλείται διπλωματική πηγή της ευρωζώνης. Ωστόσο, με δεδομένη την καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές μας και τις έντονες αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο επαρκεί ο χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε λήγουν ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,4 δισ. ευρώ, παραμένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για ένα δεύτερο δάνειο-γέφυρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM).

Η σχετική απόφαση θα πρέπει και πάλι να ληφθεί από το Eurogroup και στη συνέχεια να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια ορισμένων χωρών της ευρωζώνης, ενώ προϋποθέτει την υλοποίηση νέων προαπαιτούμενων μέτρων. Συνεπώς, ένα έκτακτο Eurogroup στις 11 Αυγούστου θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα θέματα αυτά, αν έως τότε έχει διαφανεί ότι δεν υπάρχει προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το τρίτο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Πάντως, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι πιθανή νέα επιστράτευση του EFSM για δεύτερο δάνειο-γέφυρα προς τη χώρα μας, παρότι υπάρχουν διαθέσιμα 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η Κομισιόν προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να γίνονται εικασίες για το αν θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση-γέφυρα». Ο εν λόγω αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και στις ελληνικές Αρχές θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Και επίδειξη δύναμης από Λαφαζάνη!

Επίδειξη δύναμης επιχειρεί η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη εν όψει του εσωκομματικού «ξεκαθαρίσματος» στον ΣΥΡΙΖΑ και της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση. Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δημιουργία της, η ιστοσελίδα Iskra, που εκφράζει τις θέσεις της εν λόγω ομάδας, διοργανώνει τη Δευτέρα εκδήλωση στο κλειστό γυμναστήριο του Πανελληνίου στο Πεδίον του Αρεως. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Λαφαζάνης, ενώ θα πάρουν τον λόγο ο συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης, ο επικεφαλής της έτερης «αριστερής τάσης» Α. Νταβανέλος και ο δημοσιογράφος Π. Παπακωνσταντίνου. Ο τίτλος είναι ενδεικτικός της πρόθεσής της: «Το "όχι" δεν ηττήθηκε - Συνεχίζουμε». Αφενός θέλουν να μετρήσουν δυνάμεις στην κοινωνία μετά την περιπέτεια των ψηφοφοριών στη Βουλή και, αφετέρου, να περάσουν την άποψη ότι η διαφοροποίηση 36-39 βουλευτών της για τα προαπαιτούμενα μέτρα «βοηθά την κυβέρνηση στη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές».

Της εκδήλωσης θα προηγηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Κατά τις πληροφορίες, η ηγετική ομάδα θα προσέλθει με την εξής θέση: «Αυτή τη στιγμή το βάρος κυβέρνησης και κόμματος πέφτει στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, τα εσωκομματικά θα τα δούμε μετά ακόμη και με Εκτακτο Συνέδριο (σ.σ.: περιλαμβάνει και εκλογή νέων οργάνων)». Η Πλατφόρμα, αντιθέτως, θα ζητήσει να γίνει διαρκές συνέδριο (περιορίζεται στις πολιτικές θέσεις και δεν εκλέγει νέα όργανα) πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, ώστε να δεσμεύσει πολιτικά την κυβέρνηση.

Μαρίνα Μάνη


ΠΗΓΗ


* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger