Πως το ελληνικό δημόσιο βρέθηκε απέξω…

Στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναφέρεται σε δημοσίευμά του το CNBC κάνοντας λόγω για «ξεπούλημα» καθώς όπως υποστηρίζει οι μετοχές των τραπεζών πουλήθηκαν μόνο για λίγα σεντς, τονίζοντας παράλληλα, τους κινδύνους που ανακύπτουν για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα, αναφέρει ότι σαν να μην είχε αρκετά οικονομικά δεινά η Ελλάδα, την περασμένη εβδομάδα ξένα κεφάλαια πήραν τον έλεγχο των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της χώρας – της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς- μέσα από μία αύξηση κεφαλαίων ύψους 6,42 δισ. δολ. και μία περίπλοκη διαδικασία νομικών χειρισμών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τραπεζικές μετοχές να πωληθούν για λίγα μόνο σεντς, εξαϋλώνοντας την κρατική συμμετοχή σε αυτές τις σημαντικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν περιουσία που ανέρχεται σε 358 δισ. δολάρια.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα, μιλώντας για την λεγόμενη «μέθοδο του βιβλίου προσφορών» επικρίνει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αφού επέτρεψε στους υποψήφιους επενδυτές να καθορίσουν οι ίδιοι τις τιμές των τιμών στις αυξήσεις κεφαλαίου. Επίσης, αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτικό για το ΤΧΣ την αποδοχή των τιμών που θα προέκυπταν από το βιβλίο προσφορών, ακόμη και εάν αυτές δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική αξία των μετοχών.

Ο αρθρογράφος του κειμένου επικαλούμενος τραπεζικές πηγές σχολιάζει ότι στις ελληνικές τράπεζες, οι Capital Group, Pimco, WLR Recovery Fund, Wellington, Fairfax, Brookfield Capital Partners και Highfields Capital Management είναι μεταξύ εκείνων που «άρπαξαν» την ευκαιρία να επενδύσουν σε ελληνικές τράπεζες σε τιμή χαμηλότερη της αγοράς.

Οι ξένοι επενδυτές αξιολόγησαν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στα 800 εκατ. δολάρια περίπου, τιμή που είναι περισσότερο από τρεις φορές μικρότερη από την τρέχουσα αγοραία αξία τους που αγγίζει τα 3 δισ. δολάρια.


MAKELEIO

Δημοσίευση σχολίου

Blogger