«Φωτιά» στην παγκόσμια ανησυχία και τη συζήτηση για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους βάζει έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο επικαλείται ο ιστότοπος Wikileakes, σύμφωνα με το οποίο Σαουδάραβες κροίσοι χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, το οποίο φέρει την υπογραφή της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η Σαουδική Αραβία μπορεί να μετέχει στο διάλογο για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με ανεξάρτητους Σαουδάραβες επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι συνδράμουν στην ενίσχυση των ισλαμιστών-ανταρτών κατά του Άσαντ.

«Οφείλουν να γίνουν περισσότερα, καθώς η Σαουδική Αραβία παραμένει κρίσιμος οικονομικός υποστηρικτής οργανώσεων όπως η αλ Κάιντα, οι Ταλιμπάν και άλλες» αναφέρει το έγγραφο το οποίο αποκαλύπτει το Wikileakes, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια τακτική ακολουθούν και άλλες χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ.
Το έγγραφο των Wikileaks αποκάλυψε ο βρετανικός Guardian, ο οποίος προτείνει και μέτρα ώστε να ανακοπεί ο δεσμός μεταξύ των οικονομικών πόρων και των τζιχαντιστών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη σύνοδο των G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας, έκανε λόγο για 40 χώρες που χρηματοδοτούν το Ισλαμικό Κράτος, μεταξύ των οποίων και ορισμένες από τους G20.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger