Την ώρα που ο πόλεμος και οι νέοι ενεργειακοί σχεδιασμοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Μέση Ανατολή, η Τουρκία αποφάσισε και πάλι να αντιδράσει, με μια δυναμική εμφάνιση στο Αιγαίο.

Με προκλητικό τρόπο η Τουρκία «ορίζει» περιοχές στο Αιγαίο και νοτίως του Καστελόριζου για αεροναυτικές ασκήσεις για όλο το 2016, με τις τουρκικές ανακοινώσεις δείχνουν πλήρη ετοιμότητα για ένα πραγματικό πόλεμο.

Η Τουρκία δεσμεύει μεγάλες περιοχές στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από την Λήμνο, μέχρι το Άγιο Όρος και την Θάσο,και από τον Αη Στρατη μέχρι ανατολικά της Ευβοίας και της Σκύρου και από την Πάτμο μέχρι την Αμοργό και την Δονούσα για ένα διάστημα 12 μηνών (από 1η Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016), ενώ δεσμεύει και περιοχές μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για ασκήσεις, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016. Η Αθήνα αντιδρώντας δήλωσε πως οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ είναι άκυρες.

Η τουρκική επιθετικότητα

Πολλές φορές η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις στο Αιγαίο, όμως αυτή τη φορά οι τουρκικές ασκήσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα.

Η Τουρκία αισθάνεται πλέον εγκλωβισμένη απο τους σχεδιασμούς όλων των μεγάλων παικτών στην ευρύτερη περιοχή. Σχεδιασμοί που αφορούν:

τις πηγές ενέργειας στην Μέση Ανατολή (παλαιότερες και νέες)
τους νέους ενεργειακούς δρόμους
την αλλαγή των συνόρων
την δημιουργία σφαιρών επιρροής
και την συνολικότερη αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων
Σ αυτά προσθέστε και τις τάσεις αυτονόμησης των Κούρδων στην ευρύτερη περιοχή.
Η προσπάθεια της Τουρκίας να ανακατέψει την τράπουλα με την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου, σε μια προσπάθεια να εμπλακεί και το ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση με την Μόσχα, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά δημιούργησε ένα ακόμα μεγάλο κίνδυνο για την Αγκυρα.



Την ρωσική ισχυρή αντίδραση και την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Μόσχας στα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή. Οι προειδοποιητικές βολές ρωσικού πλοίου κατά τουρκικών ψαράδικων καϊκιών, έδειξαν πως οι τούρκοι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα παρουσίας σ όλη την περιοχή. Εκτός αυτού, αν η πτώση του ρωσικού αεροσκάφους και η ρωσική αντίδραση δεν συγκίνησαν το ΝΑΤΟ, ελπίζουν οτι μικρές εμπλοκές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μάλλον θα το αναγκάσουν να πάρει θέση.

Η τουρκική επιθετικότητα, δείχνει μια συνολική προετοιμασία για την δημιουργία προβλημάτων, ζωνών αστάθειας στα μετόπισθεν των περιοχών όπου διεξάγεται ο πόλεμος δηλαδή στην Συρία και στο Ιράκ. Η Αγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα και συνθήκες αστάθειας εκεί όπου υπάρχει σταθερότητα, επιδιώκει να μεταφέρει την ένταση έξω από την αυτή καθ αυτή την περιοχή της έντασης που είναι η νοτιοανατολική Τουρκία, η Συρία και το Ιράκ.

Αποσκοπεί στο να διαπραγματευθεί με κάθε τρόπο την συμμετοχή τους σε όλους τους σχεδιασμούς.

Το Καστελόριζο

Τα δικαιώματα που δημιουργεί το Καστελόριζο για το εύρος της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην ανατολική Μεσόγειο, είναι αυτό που ενοχλεί τα όνειρα της Τουρκίας για επέκταση των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δική της απαίτηση είναι να “εξαφανιστεί” η ΑΟΖ νοτίως του Καστελόριζου, ώστε η τουρκική Ζωνη να ακουμπήσει στην Ζώνη της Αιγύπτου κάπου στο μέσον της Μεσογείου. Αυτομάτως σπάει η γειτνίαση της ελληνικής με την Κυπριακή ΑΟΖ.

Η δημιουργία εντάσεων είναι ο γνώριμος τρόπος αντίδρασης της Αγκυρας, επιδιώκοντας να επιβάλλει την θέση της. Μέχρι στιγμής έχει αποτύχει. Η συμπεριφορά της όμως είναι ένα ερώτημα που θα μας απασχολήσει έντονα το 2016.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger