Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, 
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Τα οθωμανικά κτηματολόγια πιο γνωστά από την οθωμανική λέξη, Tapu, 26 χωρών άλλοτε υπό την επικράτεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ερευνώνται αυτές τις μέρες από την Γενική Διεύθυνση Αρχείων Κτηματολογίου της Τουρκίας, με πρώτο συμπέρασμα ότι πολλά κτήματα που βρίσκονται στις χώρες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της βορείου Αφρικής, είναι… διεκδικήσημα από τους απογόνους του τελευταίου σουλτάνου Αμντούλ Χαμίτ, του γνωστού σαν τον σουλτάνο της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak, η καταγραφή που είχε γίνει από το 1847 είχε καταγράψει την κτηματική περιουσία πολλών χωρών που σήμερα είναι ανεξάρτητες ενώ τότε ήταν υπό την οθωμανική κατοχή. Στην καταγραφή αυτή που έχει καταχωρηθεί στα επίσημα αρχεία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, είχαν καταγραφεί και τα κτήματα και βακούφια που είχαν παραχωρηθεί, φυσικά με το έτσι θέλω, στον σουλτάνο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, 5.619 Tapu σύμφωνα με τον διευθυντή των αρχείων του Οθωμανικού κτηματολογίου, Zeynel Abidin Türkoğlu, έχουν καταγραφεί σαν προσωπική περιουσία του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ. Τα κυριότερα από αυτά τα κτήματα βρίσκονται σήμερα στα Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή.

Ανάμεσα στις περιοχές όπου βρίσκεται αυτή η υποτιθέμενη κτηματική περιουσία αναφέρονται τα Σκόπια, η Βοσνία, η Δυτική Θράκη, η Κύπρος, η Ιερουσαλήμ, το Χαλέπι της Συρίας, η Μέκκα και η Μεδίνα, καθώς και τα ελληνικά νησιά όπου επίσης αναφέρεται ότι βρίσκεται μέρος της κτηματικής περιουσίας του τέως σουλτάνου. Η καταγραφή συνεχίζεται.

Αλλά το πιο ενδιαφέρων σε αυτή την είδηση είναι ότι όπως αναφέρεται οι απόγονοι του σουλτάνου θα προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να διεκδικήσουν τουλάχιστον μέρος της αυτής της κτηματικής περιουσίας του προγόνου τους που είναι επίσημα καταγεγραμμένη στα Tapu.

Καινούργια λοιπόν «ανατολίτικη» ιστορία που μας θυμίζει την γνωστή παροιμία : «ενώ μας χρεώσταγαν τον γάιδαρο, μας πήραν και το.. βόδι!»

Μάλιστα!

Δημοσίευση σχολίου

Blogger