Οι ΗΠΑ χτυπούν γερμανικές εταιρίες στο πλαίσιο του ακήρυχτου πολέμου που έχει ξεκινήσει η Ουάσιγκτον στο Βερολίνο για την αποτυχία επίλυσης της κρίσης στην Ευρωζώνη και την επιμονή στη λιτότητα, την κρίση της Ουκρανίας, αλλά και τις ευρύτερες ηγεμονικές βλέψεις της Γερμανίας διαχρονικά.

Με πρόστιμο μαμούθ βρίσκεται αντιμέτωπη η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, καθώς η πολιτεία του Ντιτρόιτ κατάθεσε αγωγή σε βάρος της στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Η μηνυτήρια αγωγή αφορά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει για την τοποθέτηση λογισμικού στα μοντέλα της, που παραποιεί τις εκπομπές των τιμών των ρύπων.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης γνωστοποίησε ότι η αγωγή αφορά τουλάχιστον 600.000 πετρελαιοκίνητα μοντέλα της, αλλά και την επιβολή ενός προστίμου που θα ξεπερνά τα 90 δις δολάρια, αποτελώντας και την ταφόπλακα της ήδη πληγείσας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιδιώξει την αστική δίωξη της Volkswagen θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά στην εταιρία λόγω των αποζημιώσεων που θα πρέπει να καταβάλει αλλά και θα πλήξει περαιτέρω το, ήδη, «τσακισμένο» κύρος της.

«Με τη σημερινή αγωγή πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιδιώκοντας να φέρουμε τη Volkswagen ενώπιον των ευθυνών της για την ατμοσφαιρική ρύπανσης» είπε η Cynthia Giles, από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA). «Μέχρι στιγμής, οι συζητήσεις για την ανάκληση δεν παρήγαγαν αποδεκτή εξέλιξη. Οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν παράλληλα με το ομοσπονδιακό δικαστήριο», επισήμανε.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη παραδεχθεί την παρανομία, και προέβη σε αλλαγές στην διοίκησή της αλλά και σε ανακλήσεις χιλιάδων μοντέλων.

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγγελθούν στην εταιρία κατηγορίες για απάτη σε βαθμό κακουργήματος για την παραπλάνηση των Αμερικανών καταναλωτών αλλά και των αρχών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν πρόλαβε να πέσει η αμερικανική «καμπάνα» και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με τη μετοχή της Volkswagen να καταρρέει στο -6% ήδη…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger