Πολλά και αναπάντητα ερωτήματα για το χάος που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην Τουρκία, τέθηκαν επί τάπητος στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Πληροφοριών και Συνεργασίας των HΠA.Εκεί ο αρχηγός της CIA, John Brennan, ομολόγησε πως για το πραξικόπημα στην γείτονα χώρα οι ΗΠΑ γνώριζαν. Βεβαίως όπως είπε δεν γνώριζαν το ακριβή χρονικό σημείο που θα ξεσπούσε.

Η ομολογία αυτή του John Brennan ήδη έχει προκαλέσει έντονα επικριτικά σχόλια από τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ η εφημερίδα Yeni Şafak έγραψε χαρακτηριστικά ότι το πραξικόπημα το επιχείρησαν τρομοκράτες ορμώμενοι από τις ΗΠΑ.

Αυτό το ζήτημα της ανάμειξης των ΗΠΑ στο τουρκικό πραξικόπημα, έχει γίνει θέμα στον τύπο εξ’ αιτίας και μιας δήλωσης του Lawrence Wilkerson, διευθυντή του γραφείου του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Colin Pauel, ο οποίος ανέφερε ότι είναι γνωστός ο ρόλος του John Brennan στο αποτυχών πραξικόπημα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Wilkerson, η CIA την εποχή του Ρήγκαν είχε οργανώσει 58 μυστικές επιχειρήσεις.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κρίση του Ιντζιρλίκ και την απομόνωση που έχουν περιέλθει οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στη Τουρκιά, έχουν ρίξει λάδι στην φωτιά των ήδη τεταμένων αμερικανοτουρκικών σχέσεων, (για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία έχουν φτάσει σε επίπεδο ανοιχτής σύγκρουσης) ενώ προβλέπεται και περαιτέρω χειροτέρευση στην περίπτωση, που είναι και πιο πιθανή, να αρνηθούν οι ΗΠΑ να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger