Μια διακομματική ομάδα βουλευτών έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, στην Ελλάδα, 200 χρόνια μετά από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να τα αγοράσει από τον λόρδο Έλδιν. Η προσπάθεια γίνεται σε ένα πνεύμα, που θεωρούν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνομιλίες Brexit με την ΕΕ.

Περίπου τα μισά από τα σωζόμενα γλυπτά αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα από τον Thomas Bruce, έβδομο κόμη του Elgin, και αργότερα αγοράστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση μετά από νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο που τέθηκε σε ισχύ στις 11 Ιουλίου, 1816.

Ο νόμος για τα γλυπτά του Παρθενώνα (Επιστροφή στην Ελλάδα)  θα παρουσιαστεί στην επέτειο από δεκάδες βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Ο κ Mark Williams από τους φιλελεύθερους είπε: «Αυτά τα υπέροχα έργα τέχνης σύρθηκαν και πριονίστηκαν μακριά από τα ερείπια του Παρθενώνα.

«Αυτό το νομοσχέδιο προτείνει ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ακυρώσει ό, τι έκανε πριν από 200 χρόνια.», ενώ τονιζει πως «Είναι καιρός να κάνουμε μια ευγενική πράξη. Για να διορθώσουμε σωστά ένα λάθος 200 χρόνων. «

Ο Andrew George, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, είπε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι «μερικες από τις πιο αξιόλογες αρχαιότητες στον κόσμο» και οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να τα δουν σε ένα μέρος.

Είναι επίσης, είπε, ένα εθνικό σύμβολο της Ελλάδας.

«Το θέμα έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα στην Ελλάδα και δικαίως,» είπε ο κ George. «Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά κάτι που έχει σαφώς μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους στην Ελλάδα.»

Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζουν την επανένωση. Μια δημοσκόπηση για την εφημερίδα The Times βρήκε το ευρύ κοινό να υποστηρίζει ότι πρέπει να σταλούν τα μάρμαρα πίσω στην Ελλάδα, και μια δημοσκόπηση της Ipsos-Mori βρήκε το 69 τοις εκατό εκείνων που γνωρίζουν το θέμα να είναιυπέρ της επιστροφής των γλυπτών, σε σύγκριση με ένα μόλις 13 τοις εκατό κατά.

Με πληροφορίες από την Independent

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger