Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τετάρτη, την πρώτη δοκιμή με πραγματικά πυρά ενός πυραύλου  Raytheon Co SM-3,  από χερσαίο εκτοξευτήρα του αμυντικού συστήματος…
πυραύλων Aegis της LockheedMartin Corp. το οποίο θα εγκατασταθεί στη Ρουμανία και θα αρχίσει να λειτουργεί από τον επόμενο χρόνο.

Η δοκιμαστική εκτόξευση έγινε στις εγκαταστάσεις Pacific Missile Range ( pmrF ) στη Χαβάη, αργά την Τρίτη και σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για το οπλικό σύστημα του ομίλου Aegis, το οποίο έχει σχεδιασθεί για την προστασία των ΗΠΑ και των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, αντικρούοντας ένα βαλλιστικό επιθετικό πύραυλο.

Η δοκιμή του νέου συστήματος πυραυλικής άμυνας, έρχεται εν μέσω αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας καθώς οι εντάσεις μεταξύ του NATO  και της Ρωσίας, σχετικά με το μέλλον της Ουκρανίας έχουν αυξηθεί.

Ο Ρίκι Έλισον, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού Missile Defense Advocacy Alliance, δήλωσε ότι η δοκιμή σημαίνει ότι η αντιπυραυλική ασπίδα του NATO, που αναπτύχθηκε με κόστος περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει γίνει πραγματικότητα. Πρόσθεσε ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis έχει στο ενεργητικό του 28 επιτυχημένες δοκιμές κατά τα τελευταία 11 χρόνια.

«Το σύστημα αυτό υπόσχεται πολλά για το μέλλον», είπε ο Έλισον σε δήλωσή του, σημειώνοντας ότι παρόμοια συστήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε όλον τον κόσμο για την αποτροπή απειλών από βαλλιστικούς, πυραύλους κρουζ και ακόμη μη επανδρωμένα  οχήματα.

Κατά το πρώτο στάδιο, το σύστημα αυτό θα εγκατασταθεί στη Ρουμανία και προβλέπεται περί το 2018 να εγκατασταθεί και στην Πολωνία, σύμφωνα με το Ρόιτερ.



pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger