Από τον Νίκο Χειλά

Υπάρχουν συνεντεύξεις τύπου, που κυλούν κατά το πλείστον ανιαρά, τελειώνουν όμως με ένα φοβερό πυροτέχνημα. Αυτό συνέβη σήμερα και στο Βερολίνο, όπου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσίασε ένα νέο νομοθέτημα για την προστασία των καταναλωτών. Η ανατροπή ήρθε στο τέλος, όταν ο γερμανός υπουργός οικονομικών επέτρεψε μια ερώτηση εκτός θέματος, που αφορούσε το πολυσυζητημένο τελευταία Πλάνο Β΄ για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Σε διάφορες δημοσιεύσεις γίνεται τελευταία λόγος για ένα Πλάνο Β΄ που αναφέρεται στην έξωση της Ελλάδας από το ευρώ» ρώτησε «Το Βήμα». «Το πλάνο αυτό, σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις, φέρει απαράλλακτη τη δική σας υπογραφή. Το ερώτημα μου είναι αν υπήρξε πράγματι τέτοιο σχέδιο και αν εσείς μέχρι τον Αύγουστο του 2012 εργαστήκατε όντως για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Και ένα δεύτερο ερώτημα: Υπάρχει ίσως και ένα πολιτικό πλάνο Γ΄ για την περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, κάτι που θα του άνοιγε ενδεχομένως το δρόμο και για νίκη του αργότερα στις εθνικές εκλογές;»

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε ξαφνικά. Ο γερμανός υπουργός, ξαναβρίσκοντας το γνωστό μαχητικό του εαυτό, άρχισε να αναφέρεται για ένα περίπου δεκάλεπτο στις συνθήκες της εκπόνησης του Πλάνου Β΄ και να το δικαιολογεί ως αντίδραση στη σχετική συζήτηση που διεξαγόταν τότε στην Ελλάδα.

«Τότε υπήρξε στην Ελλάδα μια συζήτηση σχετικά με την αποχώρηση από το ευρώ» είπε εννοώντας προφανώς την περίοδο 2011-2012 . «Αναφέρατε έναν πολιτικό, του οποίου δημοκρατική υπευθυνότητα εγώ αμφισβητώ. Αλλά δεν είναι δική μου υπόθεση, να μιλήσω σήμερα γι αυτό. Αυτοί λένε, ότι είναι πολύ καλύτερη η έξοδος από το ευρώ. Αυτό υπάρχει και στην Ιταλία.  Και ύστερα υπήρξε στην Ελλάδα το πλάνο μιας κυβέρνησης, να κάνει ένα δημοψήφισμα: να μείνουμε (στο ευρώ), ή όχι.

Πιστεύετε πραγματικά, ότι η διοίκηση μιας δημοκρατικής χώρας δεν θα στοχαζόταν σχετικά, για το τι θα έπρεπε να κάνουμε, εάν γίνει κάτι, που δεν θέλουμε; Από αυτό μπορείτε να φτιάξετε ένα πλάνο Γ΄, Υ΄ή Ζ. Πρόκειται για ανοησία. Αυτός ο τρόπος κατασκευής εικασιών δεν είναι σοβαρός».

Γεγονός είναι, ότι ο ερωτών δεν είχε αναφέρει, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ.Σόιμπλε, «κάποιον πολιτικό», αλλά είχε ρωτήσει απλώς αν υπήρχε ένα πλάνο Γ΄ για την περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα συμφραζόμενα όμως προκύπτει ότι ο πολιτικός αυτός δεν ήταν άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό το επιβεβαιώνει και ανώτατος γερμανός διπλωμάτης, που θέλει να μείνει ανώνυμος. «Σίγουρα δεν εννοούσε κάποιον από τους πολιτικούς των τότε κυβερνώντων κομμάτων» είπε. Ο γερμανός υπουργός, πρόσθεσε, ξέρει ότι ο κ.Τσίπρας τασσόταν ήδη τότε υπέρ του ευρώ, αλλά τον θεωρεί αιχμάλωτο των εχθρών του ευρώ στο κόμμα του. Αυτό εξηγεί  και γιατί δυο φράσεις αργότερα δεν μιλά πλέον για «εκείνον» (τον κ.Τσίπρα), αλλά για «αυτούς»: Αυτοί λένε, ότι είναι πολύ καλύτερη η έξοδος από το ευρώ» λέει.

Έστω και έμμεσα πάντως, ο κ.Τσίπρας έγινε ο πραγματικός στόχος των βολών του κ.Σόιμπλε.  Ο γερμανός υπουργός έπιασε το γάντι που έριξε πριν καιρό ο έλληνας πολιτικός («Ή με τη Μέρκελ, ή με τον ΣΥΡΙΖΑ») και αντεπιτέθηκε τώρα με τα βαρύτερα δυνατά πυρά. Ο έπαινος, που απεύθυνε στην ίδια συνέντευξη τύπου, προς την ελληνική κυβέρνηση («Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με εκείνο που αναμέναμε») έχει μάλλον διακοσμητικό χαρακτήρα. Η μακρινή μονομαχία ανάμεσα στην ελληνική Αριστερά και τη γερμανική Δεξιά διεξάγεται πλέον σε ελληνικό έδαφος.

Η μέχρι τώρα αποχή της γερμανικής κυβέρνησης στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα για την ευρωβουλή τερματίστηκε έτσι απότομα – με άγνωστες φυσικά συνέπειες για το εκλογικό αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger