Στο πρόγραμμα έχει αναφορές για όσους αρνούνται να πάνε στο Στράτευμα

Με τις λίγες φιλολαϊκές δεσμεύσεις που επιτρέπει η συμφωνία-Μνημόνιο και χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε χθες στη δημοσιότητα το σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος.
Ομως στο πρόγραμμα υπάρχουν και «κρυφές βόμβες» στα κοινωνικά θέματα, όπως η προγραμματική δέσμευση περί δικαιώματος στον πολιτικό γάμο «για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου των δύο συντρόφων», δηλαδή και στον γάμο των ομοφυλοφίλων! Επίσης, για τους αντιρρησίες συνείδησης ορίζεται η εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία «σε μη στρατιωτική Αρχή άλλου υπουργείου εκτός της δικαιοδοσίας του υπουργείου Αμυνας», που ανοίγει περίεργες κερκόπορτες.

Στο καυτό οικονομικό πεδίο, η φιλοσοφία του προγράμματος είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα υπερβεί τις υποχρεώσεις της συμφωνίας με αντισταθμιστικά και ισοδύναμα μέτρα «στο πλαίσιο ενός παράλληλου προγράμματος». Προκαλεί, ωστόσο, αίσθηση η ευθεία αναφορά στους «πραξικοπηματικούς όρους» με τους οποίους υπογράφτηκε η συμφωνία «μετά από έναν άνευ προηγουμένου εκβιασμό στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

Στην ενότητα «Φορολογία» αναφέρεται σαφώς ότι «η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να επιβάλει μια σειρά από δύσκολα φορολογικά μέτρα», με τη διευκρίνιση ότι «κατάφερε πολλά από αυτά να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης». Οπως αναμενόταν, αφαιρέθηκε το σημείο που υπήρχε στο προσχέδιο του προγράμματος για «επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία», μετά την υπαναχώρηση από την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Το τι μέλλει γενέσθαι πάντως παραμένει θολό. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ «θα προχωρήσουμε σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και επιβολή προοδευτικών συντελεστών, ώστε να μην υπάρξει απώλεια εσόδων», αλλά δεν αναφέρεται πότε θα γίνει αυτό. Αντιθέτως, αναφέρεται ότι το Περιουσιολόγιο θα επιβληθεί «εντός του 2015».

Ο ΦΠΑ

Για τον ΦΠΑ τονίζεται ότι θα διορθωθούν σταδιακά όσες αδικίες προέκυψαν από την αύξηση των συντελεστών και την κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά.
Ως προς τα «κόκκινα» δάνεια, σημειώνεται η δέσμευση ότι θα υποχρεωθούν οι τράπεζες να διασφαλίσουν πως θα καλύπτονται οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης όσων αδυνατούν πραγματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Επίσης, τίθεται ως βασική προτεραιότητα η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για το δημόσιο χρέος.

Για «μαγική εικόνα» κάνει λόγο η Ν.Δ., τονίζοντας, μέσω πηγών της, ότι το νέο πλαίσιο δεν θυμίζει σε τίποτα το περσινό «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger