Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας με συμπαγή κουρδικό πληθυσμό εκατομμυρίων, η Τουρκία επιχειρεί ένα βρώμικο πόλεμο εσωτερικής κλίμακας.

Με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, άρματα και πολιτοφυλακή, το καθεστώς Ερντογάν έθεσε υπό πολιορκία για βδομάδες πόλεις ολόκληρες. Τις προάλλες απέστειλα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε όλους τους συναδέλφους ευρωβουλευτές βίντεο με μήνυμα για το υπό εξέλιξη έγκλημα. Στο βίντεο, ένα κορίτσι 14 χρονών απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επεμβάσεις, η ωμή βία και η γενικότερη στρατηγική του καθεστώτος Ερντογάν να ξεριζώσει τον Κουρδικό  πληθυσμό.
Η νέα τουρκική θηριωδία περιλαμβάνει βομβαρδισμούς, δολοφονίες, καταστροφές, κατ΄οίκον περιορισμό για πάνω από 21 συνεχείς μέρες χωρίς πρόσβαση σε νερό, φαγητό, ρεύμα, φάρμακα και ιατρική περίθαλψη, με θύματα αθώους ανθρώπους, παιδιά και γέροντες.  Με μεθόδους συλλογικής τιμωρίας σε ολόκληρες κουρδικές πόλεις με απώτερο στόχο το ξερίζωμά τους και με περιφρόνηση προς το σημαντικότερο ανθρώπινο δικαίωμα της ζωής που με τόσα άλλα  παραβιάζονται κατάφωρα (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μέρος κριτηρίων της Κοπεγχάγης), η Τουρκία παραμένει εντούτοις σε ανοιχτό ενταξιακό δρόμο στην ΕΕ!
Για τα φοβερά που το καταπιεστικό τουρκικό καθεστώς ασκεί με βία και τρόμο, επικρατεί μια ένοχη σιωπή σε πολλά δυτικά/ευρωπαικά ΜΜΕ και κέντρα εξουσίας. Αυτή η ένοχη σιωπή εκτείνεται και σε διάφορους αξιωματούχους της ΕΕ, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  που κατά καιρούς εμφανίζονται προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών της ΕΕ. Πριν λίγες μέρες ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμήσαμε με το βραβείο Ζαχάρωφ, ένα τολμηρό ακτιβιστή για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας έκφρασης και συνείδησης, για τα οποία καταδιώκεται βάναυσα στη Σ. Αραβία. Στην Τουρκία, μια υπό ένταξη χώρα, ένας ιστορικός λαός εκατομμυρίων βρίσκεται υπό μαζική πολιορκία και δίωξη, αλλά επικρατεί ένοχη σιωπή.
Δυστυχώς, το πέπλο της ένοχης σιωπής σκεπάζει και Κύπριους αξιωματούχους, που είτε στην Κυπριακή Κυβέρνηση είτε στην ΕΕ, έπρεπε να πρωτοστατούν στην αποκάλυψη του εγκλήματος αλλά έχουν καταπιεί το αμίλητο νερό. Καθώς αποκαλύπτεται το αποτρόπαιο προσωπείο του αδίσταχτου Ερντογάν, οι “δικοί” μας σιωπούν, είτε εγκωμιάζουν την … ανθρώπινη συμπεριφορά της Τουρκίας στους πρόσφυγες της Συρίας! Καθώς παραβιάζονται οι βασικότεροι κανόνες ευρωπαϊκού δικαίου, αδυνατούμε να αντιληφθούμε οποιαδήποτε πολιτική αιτιολόγηση μιας τέτοιας στάσης, ιδίως από Κύπριους αξιωματούχους. Καθώς το καθεστώς Ερντογάν ασκεί μια μαζική πολιτική βαναυσότητας, διάφοροι στην ΕΕ επινόησαν την θεωρία πως, τάχα, με το περαιτέρω άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές της Τουρκίας, θα γωνιαστεί και θα  προσαρμοστεί ο Ερντογάν. Σύμφωνα με αυτή την … επινόηση, ο Ερντογάν ο οποίος για χρόνια περιφρονεί και καταπατεί τα ήδη συμφωνηθέντα, τώρα επιζητεί άνοιγμα πρόσθετων κεφαλαίων για να … αυτογωνιαστεί και να προσαρμοστεί στα όσα ήδη περιφρονεί!
Πέραν από θέματα δικαιοσύνης και ηθικής, η συμπεριφορά της Τουρκίας και οι εξελίξεις στο Κουρδικό επηρεάζουν τα συμφέροντα της Κύπρου και του Ελληνισμού ευρύτερα. Τι μπορεί να εξηγήσει τη φοβισμένη στάση σιωπής ή προσαρμογής των δικών μας αξιωματούχων και Επιτρόπων; Τι μπορεί να εξηγήσει αυτή τη στάση που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της Κύπρου,  αλλά προφανώς υπηρετεί  ιδιοτελείς και ατομικές επιδιώξεις για ανέλιξη; Ποιος θα ρωτήσει τον Ερντογάν και «την μαριονέτα του στα κατεχόμενα  Μουσταφά Ακκιντζί» (έτσι τον αποκάλεσε η S. Fenwick της «Cyprus Reporter”), κατά πόσον θα δέχονταν πολιτική ισότητα για τους Κούρδους στην Τουρκία που αποτελούν ψηλότερο ποσοστό εντός Τουρκίας παρά οι Τουρκοκύπριοι στην Κύπρο;  Τέτοια επιχειρήματα δεν τα διανοούνται οι δικοί μας γιατί πρόκειται για “συνεργάσιμη” Κυβέρνηση και αξιωματούχους που θεωρούν ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι η έλλειψη κατάλληλης κουλτούρας. Φυσικά, υπάρχει και η «πολιτική» θεώρηση του τουρκοπροσκυνήματος,  βάσει της οποίας δεν πρέπει να θυμώνουμε το Σουλτάνο για να μας λυπηθεί… Κι ενώ ενώπιον μας υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες για αξιοποίηση των εξελίξεων υπέρ μας, φτάσαμε  στο σημείο ως εάν η Τουρκία να είναι μέλος της ΕΕ κι εμείς εκτός.
Σημείωση: Καλά Χριστούγεννα και Καλή Ελευθερία.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger