Θεωρίες συνωμοσίας; Μπορεί. Το σίγουρο είναι πως προκαλούν αίσθηση. Δεν είναι λόγο να κατηγορεί κανείς, επώνυμα, τον πρόεδρο της Ρωσίας πως ενορχήστρωσε τη συντριβή του αεροσκάφους της Metrojet, τον περασμένο Οκτώβριο, και επί της ουσίας βρίσκεται πίσω από τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της Ρωσίας με 224 νεκρούς.

Ήταν πρωί της 31ης Οκτωβρίου όταν η πτήση 9268 της εταιρίας Kogalymavia, θυγατρική της Metrojet, απογειωνόταν από το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Αίγυπτο με προορισμό την Αγία Πετρούπολη. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους Βάλερι Γιουρίενβιτς Μέμοφ ήταν βετεράνος και έμπειρος: είχε πάνω από 12.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Το σημείο της συντριβής ένας απέραντος τόπος εγκλήματος. Γιατί, περί αυτού πρόκειται. Διαμελισμένα πτώματα βρέθηκαν ακόμη και σε ακτίνα 30 μιλίων από εκεί όπου έπεσε το αεροσκάφος. Άλλες σοροί ήταν ακόμη δεμένες στα καθίσματα. Μια τραγωδία. Η χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της Ρωσίας. Άμεσα, οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη. Ήταν μόλις δυο εβδομάδες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι με τους 130 νεκρούς. Το Ισλαμικό Κράτος υποστήριξε ότι έριξε το αεροσκάφος ως αντίποινα για τους βομβαρδισμούς των «Ρώσων σταυροφόρων» στη Συρία. Η διεθνής κοινότητα που μέχρι τότε είχε απομονωμένη τη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας, στάθηκε στο πλευρό του Πούτιν.Στο αεροπλάνο είχαν επιβιβαστεί 217 επιβάτες και το επταμελές πλήρωμα. Οι περισσότεροι ήταν Ρώσοι. Όμως 23 λεπτά μετά την απογείωση και ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από την έρημο του Σινά, μια έκρηξη στο πίσω μέρος το έκοψε στα δυο. Το αεροπλάνο συνετρίβη. Κανείς δεν επέζησε.



Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Έριξαν οι τζιχαντιστές το αεροπλάνο; Σύμφωνα με τον Μπόρις Καρπίτσκοφ, πρώην πράκτορας της KGB (όπως και ο Πούτιν) που τώρα ζει με άλλο όνομα μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του σε μυστική τοποθεσία στην Αγγλία (όπου διέφυγε γιατί όπως λέει φοβάται για τη ζωή του), υποστηρίζει πως την επίθεση ενορχήστρωσε το Κρεμλίνο, για να βρει ο Πούτιν "πάτημα" για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία.

Όπως υποστηρίζει, ο ίδιος ο Πούτιν, κυνικά, έδωσε το "πράσινο φως" για την επιχείρηση, όχι μόνο για να κερδίσει ξανά τη συμπάθεια της Δύσης τη στιγμή που η Ρωσία αντιμετωπιζόταν ως παρίας εξαιτίας της επιθετικότητάς της στο θέμα της Ουκρανίας αλλά για να κερδίσει και συμμάχους στη δήθεν εκστρατεία του κατά του ISIS, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε να χρησιμοποιήσει ως προκάλυμμα για τους βομβαρδισμούς κατά της συριακής αντιπολίτευσης, των ορκισμένων εχθρών του... φίλου του, Μπασάρ αλ Άσαντ!

Το θέμα είναι πως ο συνταγματάρχης Καρπίτσκοφ δεν είναι η απόλυτη... πηγή και θεωρείται πως τα λεγόμενά του είναι, επιεικώς, αμφιλεγόμενα, αφού έφυγε από την KGB γιατί, όπως υποστηρίζει, του χρωστούσαν λεφτά και φυλακίστηκε πριν καταφέρει να διαφύγει στη Βρετανία.



Ο Καρπίτσκοφ υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί του προέρχονται από αξιωματικό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας, GRU. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, λίγο πριν τη συντριβή του αεροσκάφους, ο Πούτιν είχε εκφράσει την ανησυχία του Κρεμλίνου για το ενδεχόμενο να χάσει την πολιτική του επιρροή στη Συρία και ανησυχούσε επίσης και για τη μοίρα του Άσαντ.

Το σχέδιο για την κατάρριψη του αεροπλάνου καταστρώθηκε, σύμφωνα πάντα με τις παραπάνω πηγές, από στελέχη της GRU για να αντιστραφεί το αντιρωσικό κλίμα και όπως υποστηρίζει ο Καρπίτσκοφ πως του είπε ανώτατη πηγή «να σκοτωθούν δυο λαγοί με μια σφαίρα». Κατά το «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»...

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε φάκελο για την υπόθεση, οι επιτελείς της GRU παρουσίασαν στον Πούτιν και τους συνεργάτες του το σχέδιο: να γίνει επίθεση σε ένα ρωσικό αεροσκάφος και να ρίξουν την ευθύνη στο Ισλαμικό Κράτος και τους τζιχαντιστές. Με τον τρόπο αυτό θα ξεσηκωνόταν ένα κύμα μίσους για το ISIS και συμπάθειας για τη Μόσχα, ώστε να ενεργήσει μόνη της στη Συρία, χωρίς περιορισμούς ή δεσμεύσεις για στρατιωτική δράση.

Μόλις δόθηκε το "πράσινο φως" από το Κρεμλίνο, ένας Ρώσος κατάσκοπος, ειδικός σε... επικίνδυνες αποστολές αυτού του τύπου, εστάλη στα Σαρμ ελ Σέιχ. Εμφανίστηκε ως μαχητής που είχε τραυματιστεί στην Ουκρανία και είχε πάει στο δημοφιλές, για τους Ρώσους, τουριστικό θέρετρο της Αιγύπτου για να αναρρώσει. Την "έπεσε" σε μια νεαρή Ρωσίδα που έκανε διακοπές εκεί και της πούλησε... ρομάντζο.

Όταν η κοπέλα επρόκειτο να φύγει για την Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος πράκτορας της έδωσε ένα πακέτο. Ήταν, της είπε, δώρο για να το πάει στους γονείς του στη Ρωσία. Το δώρο όμως ήταν στην πραγματικότητα ένας εκρηκτικός μηχανισμός, γνωστός ως EHV-7, τον οποίο κατασκευάζουν αποκλειστικά στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων.

Φυσικά, οι ισχυρισμοί του απορρίπτονται ως αστείοι από τη Μόσχα. «Η θεωρία του πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε σκόπιμα με εντολή του Πούτιν μπορεί να προέλθει μόνο από κάποιον με αρρωστημένο μυαλό ή διάθεση για εκδίκηση», ανέφερε πηγή της ρωσικής αντικατασκοπείας. «Κοιτάξτε το παρελθόν του, έπεσε σε δυσμένεια από τους πρώην εργοδότες του, στη Μόσχα, στη Ρίγα, το Λονδίνο και πιθανόν τη CIA. Κανείς δεν τον εμπιστεύεται».


Ποιος είναι ο Μπόρις Καρπίτσκοφ

Έφτασε ψηλά στην ιεραρχία της KGB και απέκτησε το βαθμό του ταχματάρχη. Απόφοιτος της ακαδημίας της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας στο Μινσκ, υπηρέτησε στην KGB για περισσότερο από 10 χρόνια, κυρίως στη Λευκορωσία. Εκεί παρέμεινε και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Το 1991 εντάχθηκε στις μυστικές υπηρεσίες της Λετονίας αλλά συνέχισε να δουλεύει για τους Ρώσους, διαρρέοντας πληροφορίες στους πρώην "συντρόφους" του. Μπήκε φυλακή για τουλάχιστον δυο μήνες, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης με αγορά όπλων και αναφορικά με πληρωμές, για τις οποίες ο ίδιος υποστήριξε ότι η KGB του χρωστούσε χρήματα.

Αλλά οι Ρώσοι τον κατηγόρησαν για εμπλοκή σε απάτη και τον έθεσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια όμως κατάφερε με την οικογένειά του να διαφύγει στη Βρετανία. Κι από εκεί, όμως, υποστηρίζει ότι διατηρεί επαφές με κύκλους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.


Πηγή: Daily Mail

Δημοσίευση σχολίου

Blogger