Η διαίρεση του τουρκικού κόμματος «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» [DPS] ενδέχεται να δημιουργήσει ένα νέο ριζοσπαστικό κόμμα στη Βουλγαρία που θα είναι καθαρά υπέρ της Τουρκίας.


Αυτό προέβλεψε ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του κόμματος VMRO της Βουλγαρίας,  Ανγκέλ Τζαμπάσκι στην τηλεόραση ‘Νόβα’.

Στο ζήτημα του τι συμβαίνει με το DPS σήμερα στη Βουλγαρία, ο Τζαμπάσκι αναφέρθηκε σε «διέξοδο» που βλέπει  από το υπάρχον κόμμα ο Λούτφι Μεστάν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας θα κάνει την εμφάνισή του ένα Ριζοσπαστικό (τουρκικό) Κόμμα που θα αλλάξει άρδην την πολιτική κατάσταση στη Βουλγαρία.


«Θα ζητήσουν αυτονομία και εδαφικές διεκδικήσεις» υπαινίχθηκε ο βουλευτής και τόνισε ότι μέσα στο DPS, υπάρχει μια Πέμπτη φάλαγγα της Τουρκίας.

Ο Ευρωβουλευτής αρνήθηκε να σχολιάσει τις δράσεις τις κινήσεις του ηγέτη του DPS, Λούτφι Μεστάν και του επίτιμου προέδρου του DPS, Αχμέντ Ντογκάν.

Ο Τζαμπάσκι διατύπωσε τη θέση ότι κανείς από τους δύο αυτούς δεν είναι  καλοπροαίρετος, γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, ακολουθούν την τουρκική εξωτερική πολιτική.


Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι το κόμμα του, το VMRO ζητά την ανάκληση του Πρέσβη της Τουρκίας στη Βουλγαρία και των τριών Γενικών Προξένων, λόγω « της άμεσης παρέμβασής τους στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας».


Στο ζήτημα, η πρώην βουλευτής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Τατιάνα Μπουρούτζεβα,  δήλωσε ότι «οι βουλγαρικές υπηρεσίες γνωρίζουν τι χρήματα ‘κυλούσαν’ προς το «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες», αφήνοντας να εννοηθεί  ότι προέρχονταν από την Τουρκία.


Μάλιστα, ο πρόεδρος του βουλγαρικού VMRO, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, δήλωσε ότι η Τουρκία ζητά πάσει θυσία οι βουλευτές του DPS να βρίσκονται στο βουλγαρικό κοινοβούλιο.


«Δεν τους ενδιαφέρει ποιος τραβά την άμαξα, αρκεί να προχωρά η άμαξα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι Τούρκοι διπλωμάτες είχαν πρόσφατα επαφές με βουλευτές του τουρκικού κόμματος στη Βουλγαρία, νουθετώντας τους, να κρατήσουν οπωσδήποτε τις θέσεις τους.


«Κατά τα τελευταία 11 χρόνια από τότε που ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία, ακολουθεί μια πολιτική που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στη Μέση Ανατολή. Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος που υπάρχει στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο στη Συρία, οφείλεται στην πολιτική της Τουρκίας», τόνισε ο Καρακατσάνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα τελευταία 10 χρόνια, η Τουρκία έχει έρθει σε διαφωνίες με όλους τους συμμάχους της.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger